Te duur, ouderwets of inefficiënt: je hoort talloze redenen waarom exposeren op een beurs zijn langste tijd heeft gehad. Maar zijn die argumenten terecht?
Wilde je vroeger als consument of professional nieuwe producten en diensten ontdekken, dan ging je naar een beurs. Het was de plek voor primeurs en je kwam eenvoudig in contact met aanbieders en leveranciers, die je anders veel minder snel ontmoette. Internet heeft dit allemaal veranderd.
Primeurs staan tegenwoordig dezelfde dag op internet, productlanceringen kun je live volgen via een webcam en bedrijven staan 24 uur per dag en 7 dagen in de week via social media in contact met klanten. Het maakt de noodzaak van beurzen steeds steeds kleiner. Toch is hun rol allerminst uitgespeeld en het is zeer de vraag of dit ooit gebeurt. Als je beursmarketing bewust toepast biedt het namelijk nog steeds volop kansen. Dit zijn 4 redenen waarom.
Exposeren op een beursvergroot je zichtbaarheid
Als bedrijf of organisatie wil je ‘verkopen’. Dit kunnen producten zijn, maar ook leden die je werft of een ideologisch doel dat je wilt behalen. Resultaat behaal je niet zomaar en mensen kopen zelden direct. Daar gaan een aantal stappen aan vooraf.
Een bekend online model is het see-think-do-care-model van Google. Potentiële klanten moeten je eerst zien (see), dan overwegen (think) en uiteindelijk tot actie overgaan (do). Als ze tevreden zijn komen ze hopelijk terug en worden ze vaste klant (care). In de fysieke wereld werken deze principes net zo goed.
Een beurs is een ideale plek om in contact te komen met nieuwe en bestaande klanten. Je vergroot je zichtbaarheid en geloofwaardigheid en daarmee je bereik. Beursbezoekers zijn bovendien erg gemotiveerd en in de juiste stemming. In plaats van ze te storen met een opdringerig verkoopverhaal zijn ze actief op zoek naar jou. Dit levert uitstekende leads op en als je het goed aanpakt ook directe verkopen.
Tip. Beurssucces boek je niet zomaar en het is essentieel om vooraf een strategie met meetbare doelen te bepalen. Leer er meer over in het artikel
Exposeren op een beurs leert je wat werkt en wat niet
Je hebt het druk en investeert onvoldoende tijd in markt- en concurrentieonderzoek. Voor veel bedrijven is dit de praktijk en hierdoor laten ze veel kansen liggen. Sturen op aannames is namelijk gevaarlijk, want misschien heb je het wel mis. En hoe weet je dat je beter bent dan de concurrentie, als je niet precies weet wat zij doen en hoe ze het verkopen?
Op een beurs kom je snel in contact met geïnteresseerden, klanten en concurrenten. Door je ogen en oren goed open te houden krijg je al snel een beeld van wat werkt en wat niet. Zo kun je in korte tijd veel leren over zowel producten als marketingstrategieën.
Omdat je op een beurs met veel mensen spreekt weet je ook direct wat er leeft onder je doelgroep. Misschien ontdek je een tendens, of krijg je veelvuldig vragen over een bepaalde ontwikkeling die je nu onvoldoende belicht.
Verkoop op een beurs niet alleen, maar vergelijk jezelf ook met anderen. Hoe ziet de beursstand van collega’s eruit, wat bieden ze aan en hoe doen ze dat? En belangrijker: werkt het? Maak tussendoor aantekeningen en werk die bij thuiskomst uit. Het is waardevolle informatie waarmee je je marketingstrategie direct kunt aanscherpen.
Exposeren op een beurs vergroot je naamsbekendheid
Nog even terug naar see-think-do-care-model van Google uit punt 1. Mensen doen geen zaken met bedrijven die ze niet kennen, maar zichtbaarheid alleen is niet voldoende. Uit onderzoek blijkt dat mensen minstens 7 contactmomenten nodig hebben voor ze toenadering zoeken. De bedrijfsnaam moet eerst ‘landen’ en het vertrouwen groeien. Ook daar draagt het exposeren op een beurs aan bij.
Zichtbaarheid op een gerenommeerde beurs versterkt je reputatie en het vertrouwen dat mensen in je hebben. Je organisatie is serieus, betrouwbaar en straalt leiderschap uit. Op een vakbeurs kun je dit nog verder versterken door workshops en sessies te sponsoren.
Ben je nog geen grote organisatie, dan kun je op een beurs doen alsof. Huur bijvoorbeeld een grote, indrukwekkende beursstand en profileer je als sterke, nieuwe partij. In de wereld draait alles om beeldvorming. Een goed verhaal en indrukwekkende beursstand bezorgen je een vliegende start.
Exposeren op een beurs vergroot je omzet
Winkeliers hebben een hekel aan de zin: “Ik denk er nog even over na.” In de meeste gevallen zien ze de klant namelijk nooit meer terug. Mensen kopen op gevoel en een goede verkoper neemt zoveel mogelijk barrières weg. Als niets een klant meer weerhoudt van kopen trekken ze de portemonnee.
Op een beurs zijn bezoekers uiterst gemotiveerd. Ze zijn speciaal op het evenement afgekomen en veelal in de koop-modus. Maak daar gebruik van. Probeer zoveel mogelijk direct te verkopen als mensen in de juiste stemming zijn. Zijn de bedragen te hoog of beursbezoekers niet beslissingsbevoegd, maak dan vervolgafspraken voor de periode na de beurs. Wees hierin vasthoudend en smeed het ijzer als het heet is.
Tip. Zorg voor een geoliede follow-up tijdens en na de beurs . Bedenk daar vooraf procedures voor en houd je eraan. Vraag zoveel mogelijk contactgegevens en connect via social media. Neem na de beurs zo snel mogelijk contact op en spreek af met prospects en leads. Wacht je hier te lang mee, dan verslapt de aandacht en interesse en mis je een gouden kans.
Exposeren op een beurs blijft ontzettend waardevol
Vanuit het niets verkopen lukt zelden. Bij mensen die jou en je producten en diensten niet kennen moet je eerst vertrouwen winnen. Exposeren op een beurs is daar de aangewezen plek voor. Op een beurs vergroot je je zichtbaarheid en autoriteit, waardoor mensen je serieus gaan overwegen en uiteindelijk wel tot aanschaf overgaan.
Een bijkomend voordeel van een beurs is dat bezoekers enthousiast zijn. Ze zoeken actief naar oplossingen en stellen hun kostbare tijd ter beschikking. Stel je hier een goed verhaal tegenover, dan maak je niet alleen een blijvende indruk, maar kun je bovendien direct verkopen. Als je het goed uitvoert blijft exposeren op een beurs – kortom – ontzettend waardevol. Nu én in de toekomst.