Beursstands welke type stands en indelingen zijn er?

Wat je kiest is afhankelijk van de soort beurs, de beschikbare ruimte, hoe vaak aan een beurs wordt deelgenomen en natuurlijk het beschikbare budget. Ga je een beursstand kopen of huren?

Wil je je nader verdiepen in dit onderwerp, ga dan eens praten met Expo Display Service. Als standbouwer kunnen wij je heel veel informatie geven. Hieronder hebben wij de verschillende standtypes en -indelingen voor je op een rij gezet.

De verschillende standtypes en stand indelingen

Kopstand

De kopstand is slechts aan één zijde afgesloten met een wand, en aan drie zijden open. Je hebt dan bezoekers van 3 gangpaden. Een nadeel kan zijn dat de hoeveelheid wandruimte beperkt is. Vaak is de oppervlakte variabel, zodat je in vergelijking met een eilandstand niet altijd (heel) veel vierkante meters hoeft af te nemen.

Rijstand of tussenstand

De meest voorkomende stand is een stand in een rij, ofwel de gangstand. De stand is aan drie zijden afgesloten met wanden en is alleen aan het gangpad open. Een andere benaming kan ook een gangstand, wandstand of tussenstand zijn.

Het is de ‘standaard’ stand die veel beurs-organisatoren ter beschikking stellen aan exposanten. Je kunt de stand zelf aankleden met rollup banners en andere beursaccessoires zoals een losse beurswand, vloerbedekking en een zitje. Zeker als je niet vaak deelneemt aan een beurs is dit een goedkope en effectieve oplossing.

Nadeel is wel dat je één van de vele stands op een rij bent. Het zijn vaak de kleinste stands (hoeft niet) en de meest ondiepe stands.

Doorloopstand

Een niet veel voorkomend type dat soms tegenkomt op de plaats waar je een rijstand zou kunnen verwachten, namelijk tussen twee stands in.

De doorloopstand is doorgaans echter wat dieper en heeft geen achterwand. De bezoeker loopt dus letterlijk door jouw stand naar het volgend gangpad. Omdat de bezoekers van twee kanten kijken vraagt het om extra oplettendheid van de standbemanning. Doorgaans is de wandoppervlakte van beide zijwanden beperkt, zodat je weinig bevestingsmogelijkheden hebt voor communicatiemateriaal.

Vaak worden deze stands gepositioneerd in de gang tussen twee hallen, met het risico dat de stand een doorgangspad wordt. Het is een standtype dat vraagt om een origineel standconcept.

Hoekstand

Minder vaak voorkomend is de hoekstand. Deze stand is aan twee zijden afgesloten met wanden en aan twee zijden open. Hierdoor heb je het voordeel van bezoekers van 2 elkaar kruisende gangpaden. Daarnaast springt het meer in het oog voor de bezoekers en zijn er ruimere ontwerpmogelijkheden mogelijk dan met een tussenstand.

Eilandstand

De eilandstand is aan vier zijden open. De bezoekers kunnen dus van alle kanten jouw stand benaderen, wat zorgt voor veel exposure. Doordat deze stand geen wanden heeft zul je moeten werken met losstaande presentatiemeubelen om de producten en documentatie te presenteren.

Met een eiland-opstelling ben je wel de blikvanger van de beurs. Hiermee toon je aan dat je een A-merk en/of marktleider bent. Houdt er rekening mee dat je van alle zijden zichtbaar en toegankelijk bent en de grote oppervlakte niet tegen je gaat werken. Vrijstaande standplaatsen zijn uiteraard duurder dan plaatsen die grenzen aan de stands van andere exposanten.

Verdiepingstand

De verdiepingsstand is een beursstand met daarop een extra verdieping waardoor het stand-oppervlak wordt vergroot. Ieder van de hiervoor besproken standtypes kan in principe voorzien worden van een extra verdieping. Informeer echter vooraf altijd naar de voorschriften die de beursorganisator hiervoor hanteert.

De verdiepingsstand voegt nog extra status toe aan het bedrijf en verhoogt het VIP-gevoel bij gasten die naar boven ‘mogen’. Biedt de mogelijkheid om goede relaties en interessante prospects even van de beursvloer te halen. De bovenverdieping heeft meestal een hospitality functie, maar kan ook als presentatieruimte dienen.

Vraag vooraf een beursplattegrond

Bij de inschrijving krijg je doorgaans de beschikking over plattegronden van de beurs. Daarop staan alle deuren, gangpaden, obstakels en voorzieningen ingetekend. Toch is het lastig om vanaf tekening te kiezen. De looprichting enz is bijvoorbeeld niet goed te zien.

Als je de beurs(locatie) niet kent is het verstandig vooraf eens naar een andere beurs in deze locatie te gaan, of te overleggen met de adviseurs van Expo Display Service. Maak vandaag nog een afspraak om uw beursstand door te spreken!

Foto: pcruciatti / Shutterstock.com

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.